Nalaganje...

Kandida zdravljenje in prehrana

Dr. Otto H. Warburg ( dobitnik Nobelove nagrade  nagrajenec 1931):

»Rak, nad vsemi drugimi boleznimi, ima nešteto sekundarnih vzrokov. Toda, celo pri raku, je samo en glavni vzrok. Povzeto v nekaj besedah, glavni vzrok za nastanek raka je zamenjava respiracije kisika v normalnih telesnih celicah s fermentacijo sladkorja.« - Enostavno povedano, zakisanost povzroča raka. Dr. Warburg» Če zdravi celici odvzamemo za 48 ur 35% kisika, lahko postane rakava«

Povzetki iz knjige Active Horopito avtorja Dr. Christopher Lepisto , ND Alderwood Center for Natural Health in Grand Junction, Colorado:

Četudi je  kandida (candida albicans) normalno prisotna v človeškem prebavnem traktu od zgodnjega otroštva, je ta član družine kvasovk oportunist, ki čaka na ugodne pogoje, pod katerimi postane patogen.

Svoje paciente sem povprašal, koliko sladkorja, ogljikovih hidratov, alkohola, zaužijejo. Ali hrepenijo po teh živilih. Uživajo antibiotike, kontracepcijske tablete mesec ali dlje. Ali so opazili, da parfumi, barvila,  mila ali cigaretni dim sprožijo simptome in ali so ti simptomi močnejši v vlažnih in plesnivih okoljih. Nosečnost?

V kolikor so odgovorili pritrdilno, je kazalo na prisotnost kandide.  Po fizičnem pregledu in testiranju sem pogosto ugotovil mnogotere znake kandide.  Kandida se pojavi kot gobice v ustih, driska, ali druge motnje v prebavi ( napenjanje ),vaginalne glivice,  debel rdeč madež na koži, predvsem v vlažnih in toplih kožnih gubah. In končno, mnogi pacienti so pokazali občutljivost na uživanje živil, ki vsebujejo kvas, (npr. pivo, kruh), sir s plesnijo.

 

Rizični dejavniki za razraščanje kandide

 1. Visok vnos sladkorja in prečiščenih ogljikovih hidratov ( velik vir hrane za kandido)
 2. Depresivna imuniteta zaradi stresa in pomanjkanja spanja          
 3. Prehranske pomanjkljivosti, kot so vitamin B2 in B6, magnezija, železa (najpomembnejši), kalcij, cink, in selen.
 4. Daljše uživanje antibiotikov širokega spektra bo zmanjšala prostor za dobre bakterije. Osebi z dobro odpornostjo se bo po dveh tednih povrnilo bakterijsko ravnovesje . Pri tistih ki imajo celično posredovano imunsko pomanjkljivost, se normalna simbioza ne povrne.
 5. Uživanje drugih zdravil: kontracepcija, steroidni hormoni, imunosupresivi, zdravila s protivnetnim delovanjem, kemoterapija, zdravila za zdravljenje ulkusa in zniževanje želodčne kisline.
 6. Nosečnost
 7. Menstruacija
 8. Diabetes in spremenjen metabolizem glukoze
 9. Pretirano izpiranje in umivanje
 10. Novorojenci, rojeni vaginalno okuženim materam
 11. Kožne opekline, odrgnine, rane
 12. Hujše zatiranje želodčne kisline ( npr. pri infekciji z bakterijo Helicobacter pylori )

 

Zdravljenje kandide s prehrano

Pri nadzorovanju kandide na dogi rok je prehrana ključnega pomena. Medtem, ko je strogi dieti težko slediti, lahko že manjše spremembe v prehrani, kot je izločitev sladkorja , naredi bistveno razliko pri osebah, ki imajo razraščeno kandido.  Mnogi imajo hlastanje za sladkorjem in ogljikovimi hidrati, zaradi razlogov, ki še niso povsem jasni, resne težave ki imajo znake zasvojenosti.

Osebe z razraščeno kandido se morajo predvsem izogibati hrani in pijačam, ki vsebujejo sladkor in sladila, industrijsko predelani hrani, tisti, ki vsebuje kvas in gluten (kruh, pivo, vložena zelenjava v kisu).

Česen, mačji krempelj (Pau D'Arco), kaprilna kislina, cimet, ameriški slamnik( Echinacea), origano olje in izvleček oljčnih listov, se uporabljajo za zatiranje kvasovke kandide. Različne študije kažejo na protiglivične lastnosti čajevca, vključno na kandido albicans. Vendar pa je spoznano in dokazano, da  so novozelandski poprovec horopito in njegovi ekstrakti najbolj obetavno sredstvo za uspešno nadziranje te moderne nadloge.

 

Kandida in prehrana

dieta proti kandida prepoveduje uživanje naslednjih živil:

 • Svinjsko meso
 • Mesni izdelki ( prekajeno meso, klobase, salame..), konzervirano meso
 • Živila, ki vsebujejo sladkor, sladila, kvas
 • Živila z vsebnostjo škroba in glutena ( pšenica, pira, krompir, fižol)
 • Sadje razen limone in limete
 • Vloženo sadje
 • Vložena zelenjava v kisu
 • Kandirano sadje
 • Pivo
 • Vino
 • Žganje
 • Črna kava
 • Mleko, mlečni izdelki, predvsem siri, siri s plesnijo
 
Nastavitve piškotkov