Nalaganje...

Kaj so glivice na nogah

Atletsko stopalo, glivice na nogah, imenovano tudi tinea pedium in mokaisinsko stopalo, je pogost in nalezljiv pojav, ki povzroča srbež, luščenje in včasih tudi žulje ponekod na stopalih.  Medicinski izraz za ta pojav je tinea pedis, član družine bolezni, ki so odgovorne za glivične infekcije kože, lasišča ali nohtov in se spremenijo v mikoze ( številna skupina glivičnih infekcij). Globalno ima te težave kar 15% svetovne populacije.

Za glivice na nogah so odgovorne različne glivice Epidermophyton floccosum , T. rubrumT. mentagrophytes, in T. tonsurans (bolj pogoste pri otrocih).Običajno se prenašajo v vlažnih obljudenih krajih, kjer so ljudje običajno bosi , npr. v javnih kopališčih, v garderobah in  za nastanek in razmnoževanje potrebujejo toplo in vlažno okolje ( čevlji).

Tudi uporaba  kopalne kadi ali tuš kabine, ki je bila okužena,  dotik okuženega stopala druge osebe in/ali nošenje okuženih nogavic ali čevljev, lahko povzroči nastanek glivic na stopalih. Glivice se pogosto prenesejo tudi na druge dele telesa.

Glivice na nohtih se pojavijo najpogosteje v toplem , vlažnem in temnem okolju obutve.

Da bi preprečili nastanek glivic na stopalih, je po umivanju stopala potrebno dobro obrisati in poskrbeti za suho in zračno obutev. Športno obutev, ki je pogosto vlažna in narejena iz umetnih, zračno neprepustnih materialov, je priporočljivo po uporabi dobro posušiti na soncu, uporabljene nogavice pa prekuhati ali oprati s sredstvom, ki bo uničilo glivice.

 

 
Nastavitve piškotkov