Nalaganje...

Ali je vaše telo zakisano?

Jutri zjutraj, ko boste vstali, pljunite v kozarec vode. Če slina ostane čvrsta na vrhu vode, potem imate zdravo ustno, želodčno in črevesno sluznico, če pa se potopi (slina nastane podobna  lovkam), potem imate problem z bakterijo kandido.  Kandida proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo oblogo v črevesju. Posledica tega je, da lahko skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri ne prepozna teh molekul, zato jih obravnava kot sovražne. S tem porabite veliko moči lastnega imunskega sistema za to, da lovite in nevtralizirate molekule, ki v krvi nimajo kaj iskati. Enako kandida posredno povzroči alergije na različne snovi, ki bi jih pri normalni prebavi telo brez težav sprejelo. Sočasno hrana ni deležna normalne prebave (to opravijo mlečnokislinske bakterije), zato v želodcu vre in nas skoraj vse, kar zaužijemo, napenja, v kri pa ne pridejo dragocene sestavine, ki jih potrebujemo. Niste senilni, niste naveličani partnerja, niste v meni … samo kandida vam nagaja.

V črevesju prebivajo milijarde bakterij in glivic, ki smo jim lahko hvaležni za uspešno prebavo vsega, kar zaužijemo. Če je vse v redu, v črevesju prevladujejo mlečnokislinske bakterije, ki usmerjajo prebavne procese. V njem so tudi kvasovke, vendar nimajo odločilnega pomena. Med njimi je tudi kvasovka kandida, ki je v manjšem številu prisotna v prebavnih organih in nožnici (pri ženskah).

 

Tako naj bi bilo, vendar pogosto ni!

Antibiotiki uničujejo bakterije − in tako jo “popihajo” tudi koristne mlečnokislinske bakterije.

Najbrž ste že opazili, da so nožnične okužbe, okrepljen beli tok in podobne nevšečnosti pogosti spremljevalci vsakega zdravljenja z antibiotiki. Vaginalne težave lažje opazimo, toda če bi imelo naše črevesje okno, skozi katero bi lahko pokukali v notranjost, bi ugotovili, da se v črevesju po vsakem zaužitem antibiotiku spremeni razmerje moči med mlečnokislinskimi bakterijami in kvasovkami, pri čemer druge prevzamejo glavno vlogo.

Podobno učinkuje dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet (dlje kot dve leti). Tudi številni E v industrijsko predelani hrani niso prijazni do naše črevesne flore.

Zdravo razmerje moči porušimo tudi sami, če vztrajno hranimo kvasovke (rade imajo sladkor, rafinirane ogljikove hidrate in druge kvasovke) in stradamo mlečnokislinske bakterije, ki si želijo celuloze in svežih mlečnokislinskih okrepitev. Tako kvasovke zlahka prevzamejo oblast.

 

Kakšne so posledice?

Če v spletni iskalnik vtipkate besedo “kandida”, boste na slovenskih spletnih straneh brali le o nožničnih okužbah, s katerimi največkrat povezujejo to nadležno kvasovko. Toda to je le delček nevšečnosti, ki jih povzroča. Večina zdravnikov spregleda resnost razdejanja, ki ga lahko naredijo razbohotene kvasovke na drugih delih telesa. Kandida proizvaja strupene snovi, ki poškodujejo oblogo v črevesju. Posledica tega je, da lahko skozi črevesje zdrsnejo tudi večje molekule hrane, ki niso povsem prebavljene. Kri ne prepozna teh molekul, zato jih obravnava kot sovražne. S tem porabite veliko moči lastnega imunskega sistema za to, da lovite in nevtralizirate molekule, ki v krvi nimajo kaj iskati. Enako kandida posredno povzroči alergije na različne snovi, ki bi jih pri normalni prebavi telo brez težav sprejelo. Sočasno hrana ni deležna normalne prebave (to opravijo mlečnokislinske bakterije), zato v želodcu vre in nas skoraj vse, kar zaužijemo, napenja, v kri pa ne pridejo dragocene sestavine, ki jih potrebujemo. Zato nam manjka vitalnih snovi in smo utrujeni. V debelem črevesju se kopiči zavreta hrana, ki nas zastruplja, to pa lahko pripelje tudi do raka debelega črevesja.

Če se kandida nenadzorovano množi, lahko preraste v resno bolezen, ki ima takšne simptome, da nanjo pogosto nihče niti ne pomisli.

Če ste pogosto zelo izčrpani, če vam pešata pozornost in spomin, če včasih čutite, kot da vas v lastnem telesu polovica manjka, če ste otopeli, če občasno čutite bolečine v želodcu, če vam ni do spolnosti, če vas popadata nerazložljiva žalost in jok, če imate mrzle roke in noge, če pogosto čutite bolečine v mišicah in če z vašim izločanjem blata ni vse v redu (če imate driske ali zaprtja), je vse to lahko posledica delovanja kandide, ki je kolonizirala telo. Če se vam simptomi poslabšajo ob vlažnem vremenu, je to še en dokaz, da gre za nadležno kandido.

 

Preprost test

Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, vzemite prosojen kozarec in vanj vlijte navadno vodo (po možnosti filtrirano ali ustekleničeno, da se boste izognili odvečnemu kloru). Pljunite v vodo in počakajte od 10 do 15 minut. Če opazite, da se s površja spuščajo bele nitke, je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Zdrava slina bo ostala kompaktna.

 

Opozorilo:če je slina zelo kisla in gosta, podobna mastnemu pljunku, se zaradi ujetih mehurčkov, kljub večji težnosti, ne potopi!

Določitev točne kislosti ali bazičnosti sline; pH-listič se z obarvano stranjo za nekaj sekund položi na jezik ali se počasi oblizne; obarvanost lističa se primerja s priloženo barvno skalo, da se ugotovi točen pH sline; pomni (!), da pH sline odraža kislo-bazično stanje medceličnih tekočin (brez krvi, ki je vedno bazična, in brez seča, ki je skoraj vedno kisel); jutranji pH zdrave sline je 7,1 ali višji.

 

Kako se lotiti kandide?

Prvi odgovor se glasi: počasi! Če bi poskusili kandido pokončati na hitro, bi samo poslabšali stanje. Ta kvasovka je namreč trdoživa in se upira. Ko ubijete kvasovko kandido, se iz nje sprostijo proteini in strupene snovi, ki utegnejo sprožiti odgovor obrambnih celic. Ta proces boste občutili kot začasno poslabšanje simptomov, ki jih imenujejo tudi herxheimerjeva reakcija.

Zato pri jemanju vseh sredstev za zaviranje kandide velja, da začnete z manjšimi odmerki in počasi preidete na predpisani odmerek.

Če boste vztrajni, boste prvo izboljšanje občutili po dveh do štirih tednih, seveda če boste vztrajno upoštevali naslednje napotke:

 

Prenehajte hraniti kandido:

- Najprej eliminirajte sladkorje. Na tem seznamu so, žal, vsi sladkorji, od najhujšega, belega, do manj škodljivih različic, kot so rjavi sladkorji, tekoči sladkorji, med in celo najbolj zdrava melasa. V času diete se morate izogibati tudi sadju in suhem sadju, vendar je škoda, ki jo povzroča sadje, vsekakor manjša kot pri uživanju dodanih sladkorjev, saj vsebujejo tudi vlaknine, vitamine in rudnine.

-Slaba novica je, da se tudi ogljikovi hidrati v presnovi pretvarjajo v sladkorje, zato z jedilnika črtajte tudi belo moko in peciva. V majhni meri uporabljajte polnozrnata žita.

- Izogibajte se vsem živilom, ki vsebujejo kvasovke: sem sodijo vsa peciva s kvasom, alkohol, kis, vse, kar je vloženo v kisu, gobice, siri s plemenitimi plesnimi. Tudi pivski kvas v obliki prehranskega dopolnila, ki je sicer nadvse zdrav, med zdravljenjem kandidoze opustite.

 

 Kaj lahko jeste?

- Živila, ki vašim kvasovkam ne bodo teknila, so zelena zelenjava, izdelki iz soje, oreški, olja,

  semena, jogurt, jajca, ribe in meso.

- Hrana naj vsebuje karseda veliko balastnih snovi (v juho ali jogurt dodajte žlico otrobov). S   

  tem boste lepo prehranjevali mlečnokislinske bakterije.

-  Namesto mleka uživajte fermentirane mlečne in izdelke iz soje.

- Uživajte veliko kislega zelja, kisle repe ali fermentirane soje v obliki tempeha in misa.

 

 Kaj uničuje kandido?

-Svež česen in čemaž izganjata kandido.

-Bakterija lactobacilus acidophillus nadzira razvoj kandide, saj spremeni pH v prebavnih organih in pri tem proizvaja hidrogen peroksid, ki ubija kandido. To bakterijo pogosto dodajajo jogurtovim napitkom, vendar so testi pokazali, da je delovanje tovrstnih industrijsko pridelanih jogurtov omejeno le na čas uporabe. Očitno je “seme” preslabo, da bi se razvijalo v telesu. 

-Sirotka je tekočina, ki nastane pri mlečnokislinskem vrenju. Ne vsebuje beljakovin in maščob, zato pa dragoceno bazično desnosučno mlečno kislino in minerale (kalcij, kalij, natrij, fosfor, magnezij in mangan v sledovih). Mlečna kislina ovira razvoj mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, denimo bakterije, bolezenske klice in glive, ki motijo normalno delovanje črevesja.

- Občasno ponovite test s kozarcem in preverite, “kako kaže”. Ko se rezultati normalizirajo, kar boste začutili tudi po splošnem počutju in boljši prebavi, še nekaj mesecev nadaljujte s karseda podobno dieto.

 

Nekatere nerazložljive zdravstvene težave, ki jih kandidozna kislost povzroča:

 • kislost jutranje sline
 • nosečniška sladkorna bolezen
 • ponavljajoča se driska ali stalna zaprtost
 • razpokana koža na pregibu prstov na stopalih (“športno stopalo”)
 • gnojenje obnohtnega tkiva (paronihija)
 • pogosto mrazenje ali vročičnost telesa
 • srbenje zadnjika
 • številni vzdolžni grebeni na nohtih
 • pri rožnatosti nohtov je noht mezinca bled
 • brezpigmentne kožne lise (vitiligo)
 • potemnjene kožne lise (tinea versicolor)
 • pospešeno redčenje, krajšanje in izpadanje las
 • stalne težave z zobmi in dlesnami
 • zvonenje, brenčanje, žvižganje, sikanje ali kak drug zvok v enem ali obeh ušesih (tinitus)
 • hujšanje kljub rednemu urjenju telesa in zadostni prehrani
 • nerazložljiva lakota in pogosto prenajedanje
 • celulit (pri obeh spolih)
 • maščobne obloge (najprej na trebuhu)
 • pretirana suhost ust in oči, lahko tudi nosne votline in nožnice (Sjögrenov sindrom)
 • neobvladljivo nabiranje kilogramov kljub nasprotnemu prizadevanju
 • osteopenija in osteoporoza
 • nerazložljiva duševna ali telesna preobčutljivost
 • prehranske in okoljske alergije
 • herpesi
 • kožna glivičavost
 • luskanje kože in psoriaza
 • jutranja otrdelost hrbtenice in mišic
 • mlahavost mišičja
 • stalna utrujenost (sindrom kronične utrujenosti)
 • zasvojenost z enovrstno prehrano (beljakovinsko, sadno, ogljikohidratno, mastno idr.)
 • vrtoglavica
 • omedlevica brez znanega vzroka (kolabiranje)
 • težave s ščitnico
 • hormonsko neravnovesje
 • gigantizem
 • pritlikavstvo
 • telesna šibkost kljub sitosti
 • obolenje, ki je posledica pogostega prebavnega zastoja in črevesnih kolik
 • itn.

Kandidozna kislost poraja nasprotne bolezenske skrajnosti, recimo:

 • pri enih povzroča ponavljajočo se drisko, pri drugih stalno zaprtost
 • pogosta suhost ust : pretirano slinjenje (ptializem)
 • kratkovidnost : daljnovidnost
 • previsok holesterol : prenizek holesterol
 • premajhna telesna teža : čezmerna telesna teža
 • jutranja otrdelost mišičja: mlahavost
 • pretirano potenje in vlažnost kože : odsotnost potenja in suhost kože
 • anoreksičnost : obsedenost s hrano
 • poželenje po sladkem : hlepenje po soli
 • slaba presnova kalcija : kalcifikacija organa ali vsetelesnega spleta
 • gigantizem : pritlikavstvo
 • neravnovesno delovanje kakšne žleze notranjice v eno ali drugo skrajnost
 • pomanjkanje spolne sle : stalna spolna vzburjenost
 • stalna vročost telesa : stalno mrazenje
 • stalen izraz napetosti na obrazu : stalen izraz omrtvelosti, zaspanosti
 • vročičen pogled : pomanjkanje živosti v očeh
 • zvonjenje, brenčanje, žvižganje, sikanje ali kak drug zvok v enem ali obeh ušesih : oglušitev na eno ali obe ušesih

Vir: revija Viva
www.srecno-zivljenje.com

 
Nastavitve piškotkov